Εκτενές αφιέρωμα του Γερμανικού τύπου στον Άγγελο Αποστολίδη

2016-05-06 07:28

Οι συνεχείς επιτυχίες του νεαρού συμπατριώτη μας Άγγελου Αποστολίδη και ιδιαίτερα οι πρόσφατες με την κατάκτηση του διπλού τίτλου του πρωταθλητή της Βάδης-Βυρτεμβέργης στην ελευθέρα και ελληνορωμαϊκή πάλη έκαναν αίσθηση στην αθλητική κοινότητα της Γερμανίας.

Ο αθλητής του Παλαιστικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας «Ο Ημαθίων» ζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια με την οικογένειά του στην Γερμανία, όπου προπονείται και αγωνίζεται με τον παλαιστικό σύλλογο της πόλης του Müsberg.

Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Stuttgarter-Nachrichten αφιέρωσε την πρώτη σελίδα του αθλητικού της ένθετου στον Έλληνα αθλητή. Το palema.gr κατάφερε να πάρει στα χέρια του την εφημερίδα με την βοήθεια συγγενών του αθλητή οι οποίοι διαμένουν στην Κατερίνη.

Ακολουθεί το κείμενο σε μετάφραση:

Stuttgarter Nachrichten
Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

"Η πατρίδα του Άγγελου βρίσκεται στην παλαίστρα"

της Elke Rutschmann

Ο νεαρός Έλληνας Άγγελος Αποστολίδης έχει βρει καινούρια πατρίδα στον αθλητικό σύλλογο TSV Müsberg. To ευχαριστώ του Άγγελου προς το σύλλογο του για την υποστήριξη: δύο τίτλοι στο πρωτάθλημα της Βάδης-Βυρτεμβέργης (Baden-Württemberg).

Στον τοίχο του προπονητηρίου κρέμεται μία μεγάλη φωτογραφία του πιο διάσημου αθλητή της περιοχής, του Παγκόσμιου πρωταθλητή της Ελληνορωμαϊκής Frank Stäbler, ο οποίος χαμογελάει στα παιδιά και τους νέους οι οποίοι προπονούνται στο ταπί. Ο Άγγελος Αποστολίδης κάνει ακόμα προθέρμανση, η προπόνησή του ξεκινάει σε μισή ώρα. Ο 11χρονός δεν έχει ακόμα βέβαια έναν τίτλο παγκόσμιου πρωταθλήματος αλλά είναι πρωταθλητής στην Βάδη-Βυρτεμβέργη με 32 χρυσά μετάλλια και διακρίσεις στην ελεύθερα και ελληνορωμαϊκή πάλη που δεν χωρούν πλέον στον τοίχο του δωματίου του. Στην ομάδα TSV Müsberg είναι περήφανοι για το ταλέντο του καθώς για την ηλικία του είναι ήδη πολύ αθλητικός και έχει κάνει περισσότερη πρόοδο από ότι άλλοι συναθλητές που είναι πολύ περισσότερο χρόνο στην ομάδα, λέει ο προπονητής του παιδικού τμήματος της ομάδας Sammy Baumgartner.

Η οικογένεια Αποστολίδη ήρθε από την Ελλάδα στο Waldenbuch πριν από τέσσερα χρόνια. «Η οικονομική κατάσταση μας ώθησε σε αυτό το βήμα, θέλαμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας» είπε η Βάγια Παλάγκα, μητέρα του Άγγελου. Ο Άγγελος αποχωρίστηκε απότομα τον τόπο καταγωγής του, την Αλεξάνδρεια, τους φίλους και το γνωστό του περιβάλλον, γι αυτό η προπόνηση αποτέλεσε γι αυτόν ένα κομμάτι πατρίδας. Στην αρχή δεν χρειαζόταν την γλώσσα για να εκφραστεί στο άθλημα. Τα γερμανικά του είναι εν τω μεταξύ σχεδόν τέλεια. Ήταν και επίσημος διαμεσολαβητής* σε καυγάδες και προστριβές παιδιών στο δημοτικό και κατάφερε το άλμα στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα (realschülle).

«Το άθλημα με βοήθησε πολύ σε πολλούς τομείς» λέει ο Άγγελος. Το αγόρι με τα εκφραστικά μάτια στέκεται στην παλαίστρα από όταν ήταν 4 χρονών. Τον έπαιρνε μαζί του στις προπονήσεις ο πατέρας του – καθόλου παράξενο καθώς ο Θεόδωρος Αποστολίδης υπήρξε πρωταθλητής και μέλλος της εθνικής ομάδας πάλης της Ελλάδος. Ο Άγγελος δεν διάλεξε ένα «γκλάμορους» άθλημα, η πάλη είναι ένας άοπλος αγώνας. Περιορίζεται σε τεχνικές και σε επιδέξιο χειρισμό του κέντρου βάρους του σώματος. Η πάλη είναι κινητικά απαιτητική αλλά όχι βίαιη και ακολουθεί τη δική της χορογραφία γι αυτό και απαιτεί μυαλό και αντίληψη. Ένας παλαιστής πρέπει να μπορεί να σκέφτεται και να προβλέπει. «Όταν γνωρίζω τον αντίπαλό μου καταστρώνω μια τακτική, όταν δεν τον γνωρίζω περιμένω να δω πως λειτουργεί» διηγείται ο Άγγελος. Η αντιπαράθεση με τον αντίπαλο στην πάλη είναι διαφορετική από ότι σε άλλα αθλήματα. Πότε κερδίζεις πότε χάνεις, πολλές φορές και με πόνο και ο Άγγελος έπρεπε να μάθει να χαλιναγωγεί το θυμό του καθώς οι διαιτητές τιμωρούν άμεσα κάθε παράβαση του κανονισμού. Η αγαπημένη του λαβή είναι η εισβολή (μπάσιμο) στα δύο πόδια του αντιπάλου, και αφήνεται περισσότερο στο ένστικτό του. Και το έχει σαν γούρι (τελετουργικό) να τρώει μια κουταλιά μέλι πριν από κάθε αγώνα. «Αυτό βοηθάει πολύ, πρέπει κατά τη διάρκεια των 4 λεπτών να είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος και δεν μπορώ να εφησυχάζομαι», λέει χαμογελώντας ο Άγγελος.

Εν τω μεταξύ έχει έρθει στην παλαίστρα ο πρωταθλητής Frank Stäbler, χειροκροτεί τα παιδιά με καλή διάθεση. «Ο Άγγελος είναι γνώστης του αθλήματος και αν έχει όρεξη για μάθηση και συνεχίσει να είναι τόσο εργατικός και επιμελής μπορεί κάτι να πετύχει. Σημαντικό είναι ότι η οικογένειά του τον υποστηρίζει όπως συνέβη και στη δική μου περίπτωση», λέει ο Stäbler. Ο Άγγελος κοκκινίζει στο άκουσμα των επαίνων του παγκόσμιου πρωταθλητή και ανταποδίδει αμέσως. «Ο Φρανκ είναι ωραίος τύπος και φυσικά ένα πρότυπο», λέει ο Άγγελος. Ο Stäbler προετοιμάζεται αυτή την περίοδο για το μεγαλύτερο όνειρό του, ένα χρυσό στους επερχόμενους Ολυμπιακούς αγώνες στο Ρίο. Και όπως κάθε αθλητής επιδόσεων, έτσι και ο Άγγελος ονειρεύεται τη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς αγώνες (καθώς και ένα μετάλλιο σε αυτούς). Αν φτάσει μέχρι εκεί έχει ξεκάθαρες προσδοκίες: «Ναι θα ήθελα να εκπροσωπήσω την Γερμανία για να μπορέσω να ανταποδώσω κάτι» και στην δεύτερη πατρίδα.

* Στο Γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα οι εφημερίες την ώρα του διαλλείματος γίνονται από μαθητές και οι διαφορές τους λύνονται από τον μαθητή διαμεσολαβητή με συζήτηση, σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση παρεμβαίνουν οι εκπαιδευτικοί.

Πηγή: palema.gr